Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δεν Χρειάζεστε Προβιοτικά Αν Μόνος Στόχος Σας Είναι Το Αδυνάτισμα

Παρατηρώ εδώ και λίγο καιρό μια νέα συνήθεια που εμφανίζεται σε προγράμματα αδυνατίσματος με συμπληρώματα. Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί διάφορα βοηθήματα, που στην ουσία ο ρόλος τους είναι να διορθώνουν κάποιες συμπεριφορές του οργανισμού μας, όμως στην ουσία δεν επιφέρουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αν το σώμα μας λειτουργεί κανονικά.

Τα προβιοτικά μπορούν να διασπάσουν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε κάποια τυριά και είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ευαισθησία στην γλουτένη λόγω της πρωτεΐνης σιταριού, η οποία μπορεί να εξουδετερωθεί από την ύπαρξη προβιοτικών. Ένα άλλο πλεονέκτημα των προβιοτικών, είναι η δυνατότητα δημιουργίας φυσικών αντιβιοτικών στο έντερο, που καταπολεμούν τους επιβλαβείς οργανισμούς καθώς και την εξουδετέρωση των τοξινών.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1000 τύποι βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Πολλά από τα καλά βακτήρια μπορούν να καταστραφούν από την λήψη αντιβιοτικών.

Όταν παίρνουμε αντιβιοτικά, αυτά δεν σκοτώνουν μόνο τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, αλλά σκοτώνουν επίσης και τα υγιή βακτήρια που βοηθούν για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η λήψη προβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύτιμη λύση, για πολλά από τα πεπτικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, από τη λήψη αυτών των δολοφόνων των βακτηριδίων. Νέες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη των προβιοτικών εμφανίζονται συνεχώς, όχι μόνο σχετικά με το επιτυχημένο αδυνάτισμα, αλλά και γενικότερα με την σωστή θρέψη του οργανισμού μας.

Σύγχρονες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση των προβιοτικών, με την υποστήριξη της υγείας των πνευμόνων, του αναπαραγωγικού συστήματος, του δέρματος, της στοματικής κοιλότητας και ακόμη και την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Είναι πολύ σημαντική η ευεργετική δράση των προβιοτικών, στη συνολική διαχείριση του πεπτικού συστήματος.

  1. Διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων.
  2. Συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας. Προάγουν μια γενική ευημερία.

Ακόμα έχουν συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, με το δικό τους τρόπο.

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

Πέρα από τα προβιοτικά, στην αγορά κυκλοφορούν και προϊόντα που περιέχουν τα λεγόμενα πρεβιοτικά συστατικά (prebiotics). Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά συστατικά τα οποία τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των προβιοτικών. Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πλέον γνωστά πρεβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γιαούρτια και ρευστά όξινα γάλατα.

Προβιοτικά και Γαστρεντερικές Διαταραχές

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, τα ταξίδια, η λήψη αντιβίωσης ή άλλων φαρμάκων κ.α. Η επαναφορά της σε κατάσταση ισορροπίας είναι απαραίτητη για να λειτουργεί καλά το έντερο, να γίνονται σωστές κενώσεις, να μην παρουσιάζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φουσκώματα και βέβαια για να γίνεται σωστή απορρόφηση.

Χρειάζεται Να Τρώμε Γιαούρτι;

Αν σας αρέσει το γιαούρτι και δεν έχετε πρόβλημα στην πέψη του, η κατανάλωσή του δεν προκαλεί κάτι κακό. Η κατανάλωση γιαουρτιού (από μη αγελαδινό γάλα) βοηθάει την πέψη και, αν έχει χαμηλά λιπαρά, μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής (ειδικά το παραδοσιακού τύπου Ελληνικό πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα).

Το Kεφίρ

Όπως και το γιαούρτι, αυτό το γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζύμωση, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κατσικίσιου γάλακτος και σπόρων κεφίρ. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοβάκιλλους και άλλα βακτήρια και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε ωφέλιμες ποικιλίες ενζύμων. Προτιμήστε το οργανικό ή βιολογικό κεφίρ.

Συμπληρώματα Διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά περιέχουν, κύρια, λακτοβακίλλους (γαλακτικά βακτήρια), που είναι, γενικά, ανθεκτικοί στις συνθήκες καταπόνησης που επικρατούν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Τα μπιφιδοβακτήρια, αντίθετα, είναι πιο ευαίσθητα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά.

Είτε πάσχετε από αυτοάνοσες διαταραχές ή πεπτικά προβλήματα όπως το IBS (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), AAD (διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά), κολίτιδα, νόσο του Crohn, λοιμώδη διάρροια, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή δερματικές λοιμώξεις, τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν θεωρώ ότι τα χρειάζεστε σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, εκτός και αν σας υποδείξει έτσι ο διαιτολόγος σας. Δεν θα έπρεπε να είναι μέσα στις πρώτες σας επιλογές σε συμπληρώματα, πολύ απλά γιατί δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω, απλά διορθώνουν μια πιθανή δυσλειτουργία, αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Συνεχίστε με πειθαρχία το πρόγραμμα σας και μην ψάχνετε περιττή βοήθεια σε συμπληρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *